USA a Turecko zvažujú vytvorenie bezletových zón v Sýrii

11.08.2012 Celý región

Istanbul 11. augusta (TASR) - Spojené štáty a Turecko dnes oznámili, že plánujú zintenzívniť podporu sýrskym povstalcom. Medzi zvažovanými opatreniami je aj možnosť vytvorenia bezletových zón v Sýrii. Vyhlásila to americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová po rokovaniach so šéfom tureckej diplomacie Ahmetom Davutoglom v Istanbule.

Vyjadrenie odznelo v období prehlbovania sýrskeho konfliktu. Prudké boje pokračujú v najväčšom meste Aleppo, kde jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi v niektorých oblastiach zatlačili vzbúrencov.

Zrážky prepukli dnes aj v samotnom centre metropoly Damask v blízkosti sídla sýrskej centrálnej banky. V noci nadnes došlo k ozbrojeným potýčkam medzi sýrskymi a jordánskymi jednotkami v hraničnom pásme medzi oboma krajinami, čo posilnilo obavy z rozšírenia konfliktu za hranice Sýrie.

Clintonová v Istanbule uviedla, že Washington a Ankara chcú vyvinúť spoločný systém operačného plánovania na podporu sýrskych povstalcov, do ktorého by sa mali zapojiť tajné služby a armády oboch krajín.

Americká ministerka pripustila, že medzi zvažovanými možnosťami je vytvorenie bezletovej zóny nad územím ovládaným povstalcami. Clintonová i Davutoglu však zdôraznili v tejto otázke potrebu dôkladnejších analýz, takže prípadné rozhodnutie vo veci nie je záležitosťou najbližšej budúcnosti.

Turecký minister v tejto súvislosti konštatoval, že zahraničie musí podniknúť rozhodujúce kroky na riešenie humanitárnych kríz v Aleppe a ďalších oblastiach Sýrie.

Bezletové zóny a letecká kampaň NATO v Líbyi vlani pomohli tamojším povstalcom zvrhnúť režim dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího. Západ sa však doteraz zdráhal pripustiť možnosť opakovania líbyjského scenára aj v prípade Sýrie.

Predpokladá sa, že zbrane sýrskym vzbúrencom poskytujú Saudská Arábia a Katar. Spojené štáty a Británia v posledných týždňoch avizovali zintenzívnenie nevojenskej pomoci pre odporcov Asada.

Šéf nemeckej spravodajskej služby BND Gerhard Schindler dnes vyslovil presvedčenie, že Asadov režim je už tesne pred kolapsom. Sýrsku armádu podľa neho decimujú nielen veľké straty, ale hromadné prebehnutia vojakov na stranu povstalcov. Za 17 mesiacov konfliktu 320-tisícová armáda podľa Schindlera stratila už okolo 50.000 vojakov.
 

Vyberte región